WARMTEBEHANDELING EN TITANIUM

De toename in gebruik van titanium betekent voor Pontus ook een toename in de vraag naar de warmtebehandeling van het materiaal. Pontus investeert veel tijd in de ontwikkeling van kennis om de warmtebehandeling van titanium-legeringen te optimaliseren en om nieuwe technieken voor de behandeling van dit materiaal te ontwikkelen.

 

_OPTIMALISATIE VAN DE WARMTEBEHANDELING VAN GRADE-5

Sinds jaar en dag is Pontus bekend met het oplosgloeien en precipitatieharden van Grade-5. Deze behandeling wordt wekelijks uitgevoerd op ruw bewerkte delen. Om te kijken naar de effecten van temperatuur aanpassingen op de resultaten van de warmtebehandeling, hebben we onderzoek gedaan in samenwerking met Windesheim in Zwolle. De resultaten van dit onderzoek hebben ervoor gezorgd dat wij onze warmtebehandeling hebben kunnen verbeteren. Ook zijn we beter in staat onze klanten van kennis te voorzien.

 

_STRUCTUURVERBETERING VAN GEPRINTE ONDERDELEN

Het printen van Titanium wordt steeds breder toegepast op tal van gebieden. Samen met een Nederlandse klant hebben we een proces ontwikkeld om de eigenschappen van geprint Grade-5 te verbeteren en de structuur te verfijnen. Hierdoor kan deze behandeling als alternatief dienen voor dure behandelingen onder hoge druk.

 

_OVERIGE WARMTEBEHANDELINGEN

Vele gelaste titanium delen worden door ons gegloeid om spanningen in het materiaal te verminderen. Door toepassing van onze kennis zijn we in staat om dit te doen met minimale maatveranderingen. Deze processen worden in extreem diep vacuüm uitgevoerd. Daarnaast kan optioneel Argon in plaats van Stikstof worden toegepast voor het afschrikken van Titanium delen.