5 DINGEN DIE JE MOET DOEN VOOR BLANKE, GEHARDE PRODUCTEN

Steeds vaker vinden wij ons in een discussie over de kleur van het materiaal. Natuurlijk willen wij je producten voorzien van de beste warmtebehandeling, maar er zijn dingen die buiten onze mogelijkheden liggen. Laat staan dat wat de een blank en acceptabel vindt, voor de andere een ongeoorloofde kleurverandering is.

Om de juridische dooddoener maar gelijk gehad te hebben: wij kunnen geen garantie geven op de oppervlakte gesteldheid (lees kleur) van je product. Helaas is de blankheid van een product van vele factoren afhankelijk. Samen met onze klanten willen we graag ervoor zorgen dat zo veel mogelijk factoren geminimaliseerd worden.

1. Schone producten

Een groot deel van de verkleuring van een product komt doordat er verontreinigingen op het product aanwezig zijn. In een enkel geval treffen wij producten aan die druipen van de snij-oliën en andere vetten. Het wordt in dat geval een zware klus voor ons om deze producten tijdens het verwarmingsproces mooi van kleur te houden. Door ze te ontvetten kunnen we veel winnen, maar soms niet alles. Met name blinde gaten en in de randen van overgangen hopen vetten zich op en dat is niet altijd zichtbaar. Het wordt nog lastiger als middelen aangebracht worden om corrosie te voorkomen. Deze zijn zeer hardnekkig tijdens het reinigen en zorgen zeker voor verontreinigingen op het oppervlak tijdens de warmtebehandelingen.

2. Water(ige oplossingen) vermijden

Daar waar vet een groot probleem levert is water nog erger. Water zorgt in veel gevallen voor een groen-grijze verkleuring na de warmtebehandeling. Het reinigen van de onderdelen met waterige oplossingen is goed mogelijk en levert mooie schone producten, maar het is wel zaak om daarna goed te drogen. En wederom let op de plekken waar water achter kan blijven, zoals blinde gaten en randen.

Bovendien is water lastig weg te pompen door onze vacuümpompen. Hierdoor worden procestijden ook nog eens verlengd.

3. Materiaalkeuze

Hoe graag we het ook willen, sommige elementen als gegeven in de chemische samenstelling van het materiaal zorgen voor hoofdbrekens als het gaat om kleurverandering. Elk metaal oxideert meteen aan de lucht, maar sommige elementen in het materiaal zijn (zeer) reactief en laten hun oxide-kleur direct zien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld titanium, dat met zeer lage concentraties zuurstof al zwart uitslaat en koper dat groen wordt. Maar ook chroom (groen-geel) en vanadium (oranje-geel) zorgen al snel voor kleurverschillen.

4. Vacuüm ontlaten

Als gevolg van prijsdruk en levertijd kiezen wij voor een aantal ontlaatbehandelingen voor luchtcirculatieovens (LCO’s) (zie ook het ovenoverzicht). Hierdoor zal een lichte kleurverandering optreden. Mocht deze kleurverandering niet wenselijk zijn, dan kunnen we je producten ook in vacuüm ontlaten. We doen dit wanneer dit door onze klant gewenst wordt. Mocht je de kleurverandering onwenselijk vinden, geef dit dan aan op de order (Let op: we harden altijd in vacuüm, dus de term vacuümharden is in geval van een kleurwens verwarrend. We zien liever: “Moet blank blijven” of “Wordt niet meer nabewerkt”).

5. Overleg met ons

In veel gevallen weten we wat onze klanten willen, maar met name de uitzonderingen maken het lastig. Wij vinden het prettig om hierover vooraf te spreken. Het moge duidelijk zijn dat voorkomen beter is dan genezen. In elk geval zijn wij er niet voor om niet blanke producten te stralen; een methode die helaas in onze branche regelmatig als oplossing gekozen wordt. Wij vinden dat stralen gezien kan worden als een verspaningsbewerking, waardoor onder andere maatverandering op kan treden.

Wij passen onze warmtebehandeling aan op de wensen van de klant en we overleggen over de (on)mogelijkheden. We proberen om vooraf te voorspellen wat het resultaat van onze behandeling is, want helaas over kleur (net als over smaak) valt helaas nog altijd te twisten.